Néphagyományok felelevenítése - szüreti fesztivál

Néphagyományok felelevenítése - szüreti fesztivál

Ha a kisdobos nem is hirdette ki, mindenki tudta szüreti felvonulásra és mulatságra készülnek a nagyatádiak. Az immár hagyománynak számító rendezvényt a Nagyatádi Művelődési Központ munkatársai szervezték, akik idén is megannyi vendéget és fellépőt hívtak a közösségi eseményre.


A Szent István parknál a városi egyesületek, klubok mellett vidékről is érkeztek lovasok, népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, hogy közösen vegyenek részt a rendezvényen.
Míg a résztvevők gyülekeztek, addig a szervezők zsíros kenyérrel és borral kínálták az érdeklődőket.


Az idei szüreti felvonulás és mulatság Ormai István, polgármester köszöntőjével vette kezdetét. Ezután az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub énekes produkcióját tekinthették meg a térre látogatók. A színpadi műsorszám után indult el a menet, melynek élén a lovasok és a lovas kocsival érkezők mentek, miközben borral és szőlővel kínálták a nézelődőket.
A lovasok után a gyalogos felvonulást a rinyamenti borlovagok vezették. Az idei útvonalat idősek és fiatalok együtt tették meg, akik a Temesvári és a Kossuth utcán át érkeztek meg a katolikus templomhoz.

A szüreti dalok után Dr. Lévai Iván olvasta fel a borivók tízparancsolatát, melyeknek záró gondolata mi másról is szólhatott, mint egy borvirágos orról. A templom előtti téren elsőként Perák László népdalénekes nótázott az egybegyűlteknek, akit Ignácz János kísért tangóharmonikáján.

A vidám hangulatot nem volt nehéz tovább fokoznia a nagyatádi Fürjecske és a buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesületnek. A népviseletbe öltözött fiatalok mellett az idősek is csatlakoztak a táncosokhoz, akik egy Somogyi táncokból álló táncházba invitálták a jelenlévőket.


Miután kedvükre kitáncolták magukat a résztvevők, tovább indult a menet vissza a sportcsarnokhoz. Útközben ismét a nótázás, valamint a szőlő- és a borosztás kapta a főszerepet, míg a téren már várta a felvonulókat a közönség, akik jól tudták: színpadi műsorszámokkal is kedvesednek számukra a nagyatádiak és a meghívott vendégek.
Elsőként a rinyamenti borlovagok adták elő műsorukat. A böhönyei, segesdi, somogyszobi és nagyatádi borászok sok éves szőlész és borász munkájuk elismeréséül kapták a borlovag rangjukat, akik bordalokkal készültek a rendezvényre.


Idén a bodvicai városrész lakó egy nem mindennapi szüreti műsorral készültek a közönségnek. A szőlőlopást, illetve a régi hagyományokat idősek és fiatalok elevenítették fel.


A bodvicaiak után a berzencei Gyermek Néptánc Együttes és a Borostyán Nyugdíjas Klub lépett fel. Az idősebb korosztály képviselői egy üveges táncot adtak elő.
A berzenceiek után a buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület lépett a színpadra.
Ha ezúttal a közös mulatozás el is maradt, a fellépők mellett a program résztvevői is néhány órára elfelejthették gondjaikat, bajaikat, s egy igazán jó hangulatú rendezvény emlékeivel gazdagodhattak az elmúlt hétvégén.