Istenek, ősök, sámánok

Istenek, ősök, sámánok

2012. február 28-ig látogatható Vargyas Gábor néprajzkutató "Istenek, ősök és sámánok. Egy vietnami hegyi törzs, a brúk vallása" című kiállítása.

Vargyas Gábor több évtizede kutatja egy vietnami törzs, a brúk (Van Kieu) kultúráját, vallását. Több hónapig köztük élt, megtanulta a nyelvüket, és 1985-1989 között mintegy 10.000 darab fényképpel dokumentálta a törzs életét, mindennapjait. A kiállításhoz ezek közül választotta ki a legjobbakat.
A tárlat azonban több puszta fotókiállításnál - antropológiai tanulmány is egyben. Az általános bevezető képek után a brú kultúra három fő eleme köré csoportosítva láthatjuk a képeket. - Ezek az agrárciklus rítusai, a temetkezés, valamint a sámánizmus.

A dél-kelet ázsiai törzs rítusait, életmódját bemutató fotók átfogó képet adnak a brú kultúráról, ám aki nem elégszik meg ennyivel látogasson el a Brú fono-foto-video téka weboldalára, vagy olvassa el Vargyas Gábor Dacolva az elkerülhetetlennel című tanulmánykötetét.

Nézze meg interjúnk egy hosszabb változatát, melyet a megnyitó napján készítettünk
Vargyas Gáborral!

A Kiállítást Nagy Zoltán, a PTE-BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének vezetője nyitotta meg. A kiállításmegnyitón elhangzott szöveg itt olvasható!

Címkék: