Katonatörténeti kiállítás - Az I. és II. világháború emlékei

Az egyenruha gyűjtemény után a következő terem témája az I. és II. világháború emlékei.A korabeli fegyverek egy-egy vitrinben láthatóak.

Az I. világháborúban használt fegyverek közül a következők találhatók a gyűjteményben: aknavető gránátok, Mannlicher-puska és bajonettek,1862 mintájú utászkard, 1905 M orosz Moszim Nagant puska, Magyar huszárkarabély és egy Mauser puska német császári címerrel.

A II. világháborús fegyverek között szerepel Mosin Nagant puska és karabély, Szudajev-géppisztoly, Tokarev TT 7,62 mm-es pisztoly, 7,62 mm-es PPS géppisztoly és egy jelzőpisztoly.


Fölül látható a Mauser puska német császári címerrel:

1898-ban jelent meg a Gewehr 98, a Mauser puska klasszikus hosszú csövű változata. Ez végigszolgálta az első világháborút, majd azután is a Reichswehr ( a Német Birodalmi haderő 1919-35) fő fegyvere maradt. 1935-ben aztán megszületett a rövid változat, a Karabiner 98 Kurz (rövid), vagyis a Kar98K, amely a születő Wehrmacht elsődleges puskája lett.

Német császári címer

 

 

 


7,62 mm-es PPS géppisztoly:

A második világháborúban a Vörös Hadsereg által legnagyobb számban alkalmazott szovjet 7,62 mm-es géppisztoly. A Georgij Spagin szovjet fegyverszerkesztő által tervezett fegyvert 1941-ben rendszeresítették. A világháborút követően a Szovjetunión kívül más országok is alkalmazták, így a PPS–41 a magyar fegyveres erőknél és testületeknél is rendszeresítve volt.


Címkék: