Rácz Vali művészi pályafutása

Rácz Vali művészi pályafutása


Rácz Vali zeneileg tehetséges, jól képzett ember volt. Énektanári diplomáját a Zeneakadémián vehette át. Már harmadéves korában az a megtiszteltetés érte, hogy Országh Tivadar – neves professzor - azt mondta neki: „jöjjön be a rádióba hozzám, keressen fel, be fogom én ott mutatni magát.”

1936-ban a Teréz-körúti Színpad igazgatója szerződtette a társulathoz. Elsősorban a népszerű sanzonok tették ismertté, ugyanakkor szívéhez közel álltak a XX. sz. eleji kortárs költők művei is. Gyakran adott elő népszerű slágereket, filmdalokat. „A Teréz-körúti fellépések sikere idősebb, neves pályatársak barátságát, pártfogását is eredményezte.” Büszke volt arra, hogy olyan személyek hallgatták előadását, mint Fedák Sári, Medgyaszay Vilma, Salamon Béla és még sokan mások.
A következő nagy állomás a művésznő életében a Hangli. A „ legendás kávéház és étterem páratlan hely volt. (…) vonzereje a divatos, színvonalas élő zene, vendégköre is rendkívül elegáns volt”.
Rácz Vali, a kor ünnepelt sztárja maga is mindenkor nagy hangsúlyt fektetett a külsőségekre. „A Hangliban este tíztől éjfélig öt alkalommal tűnt fel, más-más ruhában, melyeket az előadott dalok hangulatához választott.” Ezek közül az elegáns fellépőruhák közül láthatunk egyet a holnap megnyíló kiállításon is.
Az éneklés mellett a filmezés is meghatározó szerepet játszott életében. "1943-ig tizennyolc magyar filmben játszottam különböző, kisebb-nagyobb szerepeket” - nyilatkozta egy alkalommal a művésznő. ”Arra a kérdésre, hogy akkor sanzonénekesnő volt vagy filmszínésznő, vagy a kettő együtt, Rácz Vali kézenfekvő válasza, hogy voltaképpen mind a kettő, együtt.”

(A fentiekben olvasható idézeteket dr. Varga Éva: Sors és sanzon. Rácz Vali emlékeiből című kísérőfüzetből emeltük ki.)


Címkék: