Műtárgyvédelem

Múzeumi műtárgyvédelem

A Városi Múzeum 2006 óta rendszeresen sikerrel pályázik a Nemzeti Kulturális Alapprogram műtárgyvédelmi pályázatain, aminek eredményeképpen több millió forintot költhettünk műtárgyaink konzerváló, állagmegóvó kezelésére, továbbá olyan berendezésekre és műszerekre, amelyek segítségével megfelelő körülmények biztosíthatók a kezelt műtárgyak számára.

2011-ben az NKA-tól nyert 500.000 Ft-ból újulhattak meg a múzeum elektronikai, műszaki műtárgyai: magnó, lemezjátszók, rádiók, számítógépek, különböző hangtechnikai és oktatástechnikai eszközök stb. A tárgyak zömét az Ady Endre Gimnázium adományozta a múzeumnak, így azok a gimnázium első negyven évének is fontos dokumentumai, változásának, fejlődésének bizonyítékai. Ezen túl pedig általában is az egyre gyorsuló műszaki, technikai változások tárgyakban megfogható mutatói. Mindezek mellett érdekes, sajátos szépségű tárgyak, melyek a technikai fejlődésen túlról is történeteket mesélnek.

A műtárgyak gondos, hozzáértő kezelését, restaurálását a Somogy Megyei Múzeumi Igazgatóság restaurátorai - Marton Klára és Horváth Péter - végezték el.

A műtárgyvédelmi programot a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

Kapcsolódó galéria

Konzervált tárgyak2 Konzervált tárgyak2

vissza