Bemutatkozás

Egy kis történelem...

   A 90-es évek elején merült fel először a helyi média megalapításának gondolata. A helyi televízió létrehozásának feltételeit az akkoriban aktív közösségi életet élő politikai, társadalmi és civil szervezetek közösen dolgozták ki. Ebben az időszakban a városban szórványosan, területileg szétszórtan működő kisközösségi antennarendszerek egységesítésével és összekapcsolásával kezdődött a műszaki feltételek megteremtése. Ezzel egyidőben a törzshálózati rendszert üzemeletető Lát-Sat Kft., és a szolgáltatást igénybe vevők anyagi támogatásának, valamint az ORTT pályázatokon elnyert összegnek köszönhetően sikerült megvalósítani a kábelhálózat kiépítését és beszerezni a stúdió induló eszközállományát.

  A pénzügyi lehetőségek miatt 1995-ben a televízió berendezései megközelítették a profi kategória alsó szintjét. Akkoriban a stúdiótechnika teljesen Hi-8-as technikán alapult. A korszerű technikai berendezések beszerzését követően alakult meg egy három fős technikai stáb, akik nagy lelkesedéssel, odaadással, időt és fáradságot nem kímélve próbálták elsajátítani az eszközök használatát.

  A szerkesztett adások létrehozásához persze nem volt elegendő a technikusi munka, a műsor elkészítéséhez hozzátartoznak a szerkesztői feladatok is. „Riporter kerestetik" címmel kollégákat és kolléganőket kerestünk és találtunk a népes számú jelentkező között. Ezt követően kezdődött meg az érdemi munka. Az első szerkesztett adás - a mai hírműsorhoz hasonlóan - közel egy órás volt, melyet több hetes forgatói, szerkesztői és vágói munka előzött meg. A Nagyatádi Televízió minden tagja nagy izgalommal várta az első adáskezdést, amely 1996. február 12-én volt.  

   1999. december 31-én a kábeltelevízió üzemeltetője és a fenntartó közötti szerződés megszűnt, ezért 2000. január 1-jétől egy új gazdasági formában (Rinyamenti Térségfejlesztési és Információs Közhasznú Társaság, RITIN KHT ) működött tovább a televízió.  

  Az ezredfordulótól a régi-új stábnak köszönhetően az intézmény Nagyatádi Városi Televízió néven egy új struktúra szerint kezdett el működni. Ez a heti magazinműsor élő sugárzását jelentette. Ettől vált igazán aktuálissá és interaktívvá a televízió műsora, már a nézői véleményekre is azonnal tudtak reagálni a stáb tagjai.

  Az időközben elavult Hi-8-as berendezéseket 2001-től fokozatosan leváltotta a digitális kép- és hangtechnika, ami nagymértékben javította a műsor színvonalát, illetve megkönnyítette a napi munkánkat.

  Ez az új technológia lehetőséget adott arra, hogy az általunk készített anyagokat a körzeti televíziók és a „nagy" televíziók is elfogadták/használták, így az országos televíziós csatornákkal is felvehettük a kapcsolatot. Ez egyúttal kihívás is volt számunkra, hiszen folyamatosan lépést kellett és kell tartanunk a „nagyokkal". A stáb tagjainak szakirányú képesítést kellett szereznie.

  2009-ben a RITIN KHT. megszünése után a Nagyatádi Városi Televízió integrálódott a Nagyatádi Művelődési Központba. Az intézményegységek között szorosabb és szélesebb körű együttműködés vette kezdetét.
2010-ben indult el a Művelődési Központtal, a Városi Múzeummal, és Szoborparkkal közös webfelületünk, melynek köszönhetően műsoraink már az interneten is nyomonkövethetővé váltak, tudósításaink szöveges formában is olvashatóak voltak. Az első honlapos felületet 2011-ben egy korszerűbb megjelenés váltotta fel. 2012 januárjától adásaink teljes terjedelmében felkerülnek a világhálóra is.

2010-ben megkezdődött a Nagyatádi Művelődési Központ épületének felújítása. Ez Televíziónkat is érintette, hiszen stúdiónk is ott volt. A felújítás idejére ideiglenes helyekre költöztünk. (Sorrendben: ÁFÉSZ irodaház, régi Zeneiskola, régi Éltes Iskola). A költözések minden esetben új feladatok, kihívások elé állították munkatársainkat. Kezdve a stúdió hangszigeteléstől, a díszletek megtervezéséig és kivitelezéséig.

  2012-ben 16. születésnapunkról televízió és videótechnika-történeti kiállítással emlékeztünk meg. Az év folyamán több iskolai, óvodai csoportot láttunk vendégül, s mutathattuk be nekik munkánkat, eszközeinket.

  2013-ban sikerült korszerűsítenünk képújság és adáslebonyolító rendszerünket, melynek eredményeképpen többször tudjuk ismételni műsorainkat, s így több nézőhöz juthatunk el. 

  2014. április 25-én, a Város Napján átadásra került felújított Nagyatádi Kulturális Központ épületébe költöztünk.

Ez évben ismét korszerűsítettünk. Az analóg surgárzás mellett már digitálisan is fogható műsorunk a LAT-SAT Kft hálózatán.

 


 

  Hosszú hónapok tervező és kivitelező munkája során a stúdiónak kijelölt termet saját igényeinkhez igazítottuk.A mennyezetre lámpatartó sínek, a falakra hangszigetelő és visszhangcsökkentő szivacsok kerültek. Az új stúdióba egy teljesen új háttérfal is készült. 
Végül 2015. március 15-én, a Magyar Sajtó Napján avattuk fel ünnepélyes keretek között. 


  
Ormai István polgármester, Fábián Viktória felelős szerkesztő,
és Pünkösd Márton, az NKSK igazgató az átadó ünnepségen.  


Az új design
A fotómontázst Huszár Endre készítette.

  Munkatársaink, ma és a jövőben is azért dolgoznak, hogy minél több friss információval szolgáljanak nézőinknek hétről hétre, és minél színesebb hírműsort készítsünk a városban történt eseményekről.

  Az eltelt 19 év alatt több száz órányi műsort készítettünk, bennük a várost érintő közéleti, kulturális, politikai és sport témájú eseményről adtunk hírt. Mindezt egyre bővülő archívumunkban digitális formában őrizzük meg az utókor számára...

...."mert Rólunk szól!"