Dokumentálni a jelent - Nagyatádon járt az EtnoMobil

Dokumentálni a jelent - Nagyatádon járt az EtnoMobil

Élményeket, emlékeket, történeteket felelevenítő tárgyakat állítottak ki Nagyatádon az elmúlt héten. Az EtnoMobil 2.0 mozgó kiállítás keretében a Néprajzi Múzeum munkatársai egy lakókocsiban berendezett alkalmi tárlaton vezették végig az érdeklődőket. A látogatók mozgáshoz, utazáshoz kötődő tárgyakat tekinthettek meg; olyanokat, amelyek akár a háztartásukban is megtalálhatóak, hiszen ez a kiállítás nem a múltat, a jelent mutatja be.
A MaDok program, amelynek keretében létrejött a kezdeményezés, 8 éve zajlik; a program a mai kor tárgyainak, ezáltal szellemiségének megőrzését tűzte ki célul. A nagyatádi Városi Múzeum a kezdetektől tagja.
A mobil kiállítást elsősorban kamaszoknak, fiatal felnőtteknek ajánlják a szervezők, akik az utazás révén könnyebben eljuttathatják a kultúrát az emberekhez.
A tapasztalatok kedvezőek; a látogatók érdeklődéssel vesznek részt a mozgó kiállításokon, a szervezők azonban programjuk, foglalkozásaik révén még közelebb hozzák a témát hozzájuk.
Frazon Zsófia muzeológus elmondta, ezeket a tárgyakat a tulajdonosok emlékei teszik egyedivé; a hozzájuk fűződő viszony emeli ki őket a többi eszköz közül. A program révén pedig saját élményeinket nem csupán a ma élőkkel, hanem az utókorral is megoszthatjuk.

Kapcsolódó galéria

EtnoMobil 2.0 - Kiállítás egy lakókocsiban EtnoMobil 2.0 - Kiállítás egy lakókocsiban