Nagyatádi területfejlesztési koncepció

Nagyatádi területfejlesztési koncepció

Nagyatádi vállalkozóknak tartott tájékoztatót Ormai István polgármester a városházán. A területfejlesztési terv elemeit megpróbálták úgy meghatározni a szakemberek, hogy abban elsősorban a termelőágazatot és a foglalkoztatottság bővítését támogassák a következő Európai Uniós költségvetési ciklusban.

Új lehetőségek nyílhatnak meg Nagyatád és a helyi gazdasági élet szereplői előtt azzal, hogy elkezdődött az Európai Uniós támogatások 2014 és 2020 közötti költségvetési időszaka.

„Ez azt jelenti, hogy több, mint 7000 milliárd forintot kap Magyarország az Európai Uniótól fejlesztési célokra, és most történik annak az előkészítése, hogy ezt a forrást mire használja az ország. A tervezés során az önkormányzatok és a gazdasági társaságok is megfogalmazhatják, hogy milyen szándékaik vannak.” – tájékoztatott Ormai István. Kárpáti László alpolgármester hozzátette, hogy örvendetes hír, hogy az Európai Uniós támogatások termelést gerjeszthetnek.

Nagyatádon is megosztották a gazdasági élet szereplőivel a 2014 és 2020 közötti időszakra tervezett területfejlesztési koncepciót. A helyi vállalkozók véleményeit is figyelembe vették a dokumentum elkészítésénél. Ormai István elmondta: a város készen áll arra, hogy minél több támogatást fordítsanak Nagyatád fejlesztésére.

„Ennek legfontosabb eleme és iránya ma a gazdaságfejlesztés, hiszen a rendelkezésre álló pénzt elsősorban ilyen jellegű célokra lehet majd felhasználni. Azért mondtam, hogy készen állunk, mert nem most kezdtük el a fejlesztési programjainknak a kidolgozását, van egy végiggondolt célunk, és szándékunk: a nagyatádi déli iparterület fejlesztése azért, hogy az ott lévő gazdasági társaságok eredményesebben, jobb feltételek között tudjanak dolgozni, hogy a közlekedési viszonyok javuljanak és új beruházások valósulhassanak meg.” A város déli részén található terület mellett az ipari parkot szeretné fejleszteni, közművesíteni Ormai István, hogy itt újabb beruházások valósulhassanak meg. „A másik pedig, hogy egy fejlesztési célként kezelve a turisztikai termékként használható, hasznosítható adottságainkat a termál strandfürdőt és a gyógyfürdőt tervezzük fejleszteni.”

A jövő az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele - hangzott el a tájékoztatón, ezért a koncepcióba ez a fejlesztés is bekerült. „Egy nagyon jelentős, geotermikus program indítását tervezzük, ami azt jelenti, hogy a fűtőmű továbbfejlesztésével, termálvíz nagyon jelentős arányú, bővebb felhasználásával szeretnénk a távfűtést fejleszteni úgy, hogy még több közintézményt is rákapcsolunk erre.” Mondta el a polgármester.

A foglalkoztatás bővítés mellett a szakképzést emelték még ki a vállalkozások képviselői a tájékoztatón, melyet a megyei önkormányzatnál is figyelembe vettek a tervezés során. Nagyatád esetében a kórház, illetve az egészségügyi képzés jelentheti a legjobb megoldást a munkanélküliségi mutató javítására. Nagyatád erősségei között az idegenforgalom is jelentős szerepet kap. Az elkövetkezendő hat évben ezt az ágazatot is szeretnék fejleszteni a városban.

A polgármester fontosnak tartotta, hogy első kézből tájékoztassa terveikről a vállalkozókat: „Együttműködést ajánlottunk és együttműködésre készek vagyunk a városban lévő gazdasági társaságokkal, azért hogy segítsük a fejlesztéseik, beruházásaik megvalósulását.”

A támogatások több különböző pénzügyi forrásokból származnak majd, így mindenre juthat elegendő anyagi fedezet. Somogy Megye részére 22 milliárd forint van tervezve, mellyel szabadon gazdálkodhat majd 2014 és 2020 között a megyei önkormányzat.

Teljes anyagunkat a 2014. január 15-i adásunkban tekintheti meg.

Címkék: