Pályaválasztási lehetőségek a gimnáziumban és a szakképző iskolában

Pályaválasztási lehetőségek a gimnáziumban és a szakképző iskolában

Február 14-ig van lehetőségük benyújtaniuk a jelentkezési lapokat a középfokú intézményekhez az általános iskolásoknak. A most következő percekben megtekinthetik milyen képzési formákat kínál a nagyatádi Ady Endre Gimnázium és a Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája.

Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola

Három gimnáziumi és két szakközépiskolai osztály elindítását tervezik a 2014/2015-ös tanévben a nagyatádi Ady Endre Gimnáziumban. A leendő növendékeket pályaválasztási nyílt napok keretében tájékoztatták a hatosztályos, a nyelvi tagozatos és az általános gimnáziumi képzésről a pedagógusok.

A szakközépiskolai évfolyamon két osztályt szeretnének indítani az iskolában, a diákok azonban három különféle képzés közül választhatnak: egészségügyi, informatikai és gépész. Mindemellett katonai alapismereteket is tanulhatnak a diákok. A gimnáziumi osztályok általában 28-30 fősek lesznek csakúgy, mint a szakközépiskolai. Az egészségügyi szakon 30 fő, míg gépésznek, illetve informatikusnak 16-16 fő tanulhat. Az idei évben a diákok tanulmányi eredményeit veszik figyelembe a felvételinél. A nyílt napokon részletesebben is betekintést nyerhettek az iskola által kínált képzési formákba az érdeklődők.

Március közepére egy ideiglenes felvételi jegyzéket készítenek majd az iskolában, melyből még csak sejteni lehet, hogy kik azok, akiket felvennének a nagyatádi intézménybe. A tanulóknak 2014. február 14-ig kell eljuttatniuk a jelentkezési lapokat az általuk választott középfokú oktatási intézményekhez.

Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája

A gimnáziumi pályaválasztási nyílt napok mellett a szakképző iskolában is lehetőséget biztosítottak a leendő diákoknak, hogy betekintést nyerjenek az intézmény által kínált képzési formákba.

A meglévő szakok (építészet, gépészet, kereskedelem, vendéglátás, fodrász, szobafestő, szakács, pincér, eladó) mellett szeptembertől új képzések indítását is tervezik az iskolában: kereskedő, kereskedelmi technikus. A diákok az 50 órás kötelező társadalmi munka során megismernek több civil szervezet, vagy mélyebben is betekintést nyerhetnek a művelődési ház, a könyvtár vagy épp egy óvoda életébe. A kereskedő mellett a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzést is szeretnék elindítani az iskolában a 2014/2015. tanévben.

A négy év elvégzése után, vagyis miután megszerezték az érettségit, plusz egy év szakmai képzés van mindegyik szakmánál. Ezt követően kaphatják meg OKJ-s szakképesítéseket a diákok. Ahhoz, hogy a fiatalok maximálisan el tudják sajátítani a szakmákat, gyakorlati foglalkozásokon is részt kell venniük.

A középiskolába egy erős közepes tanulmányi átlaggal jelentkezhetnek a diákok, míg a gyenge tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulókat el fogják utasítani. A 2014/2015-ös tanévtől megemelkednek az óraszámok, vagyis még többet kell majd tanulniuk a középiskolásoknak. Az idei tanévben többen vannak, akik jó tanulmányi eredményükkel ösztöndíjat kapnak. Erre a jövőben is lesz lehetőségük a 4 egészes átlag felett produkáló tanulóknak.

Az iskolába szintén február 14-ig adhatják le jelentkezési papírjukat a diákok, akik olyan képzési formák közül választhatnak a nagyatádi intézményben, amelyek sikeres elvégzése után, el tudnak majd helyezkedni szakmájukban. 

Címkék: